Regler och blanketter i BRF N.U

 

Alla bostadsrättsföreningar har regler och bestämmelser som alla boende måste rätta sig efter. Du måste t.ex. ha styrelsens tillstånd för att bygga en uteplats eller för att hyra ut lägenheten i andra hand. Läs igenom under fliken gränsdragningslista om vem som ansvarar för vad i lägenheten.

 

Avgift
Din avgift för lägenheten administreras av PG:s Redovisning AB i Karlstad och det är därifrån du får din hyresavi. Den kan du få via e-post och betala via autogiro. Kontakta dem för att lösa detta och om du har problem eller frågor kring din hyra. Tel vxl, 054-19 94 60, redovisning@pgsab.com. 


Bostadsrättsförsäkring

Du som bor i Brf Nolgård United behöver inte teckna någon individuell bostadsrättsförsäkring som tillägg till din hemförsäkring. Det ingår i den gemensamma försäkring som föreningen tecknat. Försäkringen täcker medlems ansvar mot föreningen vid eventuell skada. Däremot skall du ha hemförsäkring.

Värme och vatten
Du betalar själv för värme till Hammarö energi, vatten ingår i månadsavgiften. Tänk på att allt kallvatten delar alla hyresgäster på via Brf:en. Var därför ekonomisk i ditt tänk med ex rinnande vatten.


El
Du betalar själv för elen och skall teckna avtal med elhandelsbolag.
 

Ventilation
Varje bostadsrätt har individuellt ventilationssystem. Luftintag via fasad och utsug genom köksfläkt samt ventiler i våtutrymmen och kök. 
Brf-ägare har själv ansvar för fläktkåpan.

 

Nycklar
Om du tappar bort dina nycklar finns huvudnyckel hos Avarn Security, 010-222 32 07. Utryckning kostar 500 kr som skall betalas kontant, uppvisa leg för att bli
insläppt.

 

Hushållssopor och återvinning
Hushållssopor slänger du i sophuset. För allas trevnad, sköt sophanteringen. Sopsortering gäller!

Allt annat skräp måste du själv frakta bort till kommunens återvinningscentral. Du får alltså INTE lämna t ex möbler, elektriska prylar, kartonger eller kläder i återvinningsrummet. Containrar för återvinning av papper, metall, glas och plast finns bla vid Stora Coop.
 

För allas trevnad ber vi dig respektera detta eftersom vi annars drabbas av merkostnader som i slutändan kan medföra höjda avgifter.


Åtgärder i bostadsrätten
Var och en får göra enklare åtgärder som att tapetsera och måla om efter eget önskemål. Vid mer ingripande förändringar som att flytta icke bärande väggar etc krävs styrelsens godkännande. Detsamma gäller ändring av balkonger eller terrasser som dessutom kan behöva godkännas av kommunen (bygglovspliktigt).

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för lägenhetens hela inre underhåll. Hur underhållsansvaret är fördelat framgår av bostadsrättslagen samt föreningens egna stadgar. Man kan dock kort sagt säga att bostadsrättsinnehavaren svarar för allt innanför lägenhetens väggar - detta inkluderar också så kallade tätskikt i bad- och duschrum.

Man skall också iaktta sundhet, ordning och skick i lägenheten, ha uppsikt över dem som vistas där, ge föreningen tillträde vid nödvändiga besiktningar samt underkasta sig reparationer och ändringar som kan bli följden av detta.

Rör och ledningar som enbart hör till den egna lägenheten får man själv stå för om inte stadgarna säger något annat.

Trots att du har en rättighet att renovera din bostad kan du ha en skyldighet att informera föreningen om din renovering. Bra är då att man får ett skriftligt bevis på att man informerat föreningen om sin planerade renovering.


Det är däremot inte tillåtet att göra ingrepp i systemen för fastighetens allmänna drift (el, vatten, värme, ventilation) eller bärande konstruktion (flytta väggar, ändra fönster etc).


Reparationer och skador i bostadsrätten
Föreningen gör inga avsättningar till reparationer av vitvaror, tapeter, stopp i toaletter och avloppssystem etc utan dessa bekostas av innehavaren.

Vid en akut skada (t. ex. vattnet forsar ur en trasig vattenledning) Stäng av vattnet med avstängningsventilen placerad i badrummet. Se till att du vet vart
detta är. Felanmälan sker i första hand till någon i styrelsen.
För akuta åtgärder kan du även kontakta Avarn Security, 010-222 32 07
              

Vad som är bostadsrättshavarens respektive föreningens ansvar framgår av gränsdragningslistan.

 

Gemensamma utrymmen
Gräsmattor och lekplatser inom området tillhör föreningen och får disponeras av alla boende i området. Du får däremot inte göra anspråk på större yta än din uteplats. Ytan utanför din uteplats ska vara ren från dina saker. 
Viktigt att alla hjälps åt att hålla ordning och att vägarna är framkomliga.

 

Parkering inne på gården ej tillåten
Det är endast tillåtet att köra in på gården för av- och pålastning. Det är ABSOLUT inte tillåtet att parkera över natt. Det är inte heller tillåtet att parkera på gräsmattor. Detta gäller alla fordon, inkl mopeder och A-fordon. Nattetid är det extra viktigt att inte köra in på gården då det finns sovrum bredvid.
Vänligen respektera detta så kan gården fortsatt vara öppen. 

 

Hundar/katter
Se till att du har koll på ditt husdjur.
Hundar får inte vistas utan koppel och hundägare tar själv ansvar för att hundbajs slängs i hundlatrin.
Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men du har alltid ansvar för att djuren inte är till obehag för dina grannar och att rastning inte sker inom vårt område. Kattägare ansvarar för katten inte uträttar sina behov i våra rabatter eller sandlådor.

Det finns ett antal saker du bör vara vaksam på:
Av hänsyn till hundrädda personer, andra djur och allergiker ska hundar vara kopplade inom bostadsområdet. Blir du besvärad av ett husdjur, exempelvis en
hund som skäller på nätterna eller en katt som förorenar i sandlådan, bör du i första hand kontakta djurägaren direkt. I andra hand kan du vända dig till
bovärden.