Störning av grannar


Här kan du läsa vad som gäller om du blir störd av din granne. I BRF Nolgård United vill vi ha en vänlig stämning och trivsel för alla våra boende. Visa hänsyn till dina grannar och för en dialog om du har frågor och åsikter. Vid enstaka fester eller tex renovering som kan störa ska grannar alltid tillfrågas om det finns risk för att någon blir störd.


Vad säger lagen om oväsen i hemmet

Det finns inga lagstadgade klockslag eller generella tider för när du får föra oväsen i ditt hem eller i din trädgård. Enkelt uttryckt så säger de regler som finns att den boende ska ta hänsyn till sin omgivning och sina grannar, och inte vara störande. Vad "störande" betyder är naturligt en svår sak att säkert veta så det måste finnas en stor portion sunt förnuft och allra helst dialog med dina grannar.

Det som kan sägas är att det inte nödvändigtvis behöver vara ett visst klockslag som gäller, utan även hur ofta störningar sker. Att ha grannar på andra sidan väggen eller precis bredvid tomten och sedan börja borra eller klockan fem-sex på morgonen kan kanske vara okej en gång, men knappast flera gånger i veckan under en längre period.

Bor du i en bostadsrättsförening kan föreningen ha egna regler för när oväsen får förekomma, hör med din förening om detta. Även om inte bryter mot någon lag så kan du om du bryter mot föreningens stadgar bli tvingad att lämna föreningen och därmed din bostad. I många föreningar anses 22.00 vara sluttiden för oväsen, därefter bör det vara tyst så tillvida att grannarna inte ska störas alls.
------------------------------------------------------------------------------------------ 


Therese af Jochnick , Advokat på Landahl Advokatbyrå, specialiserad på juridiska frågor kring brf:   

https://borattforum.se/spalter/stoerningar-i-bostadsraettsfoerening


"Hur ska man agera mot störande grannar och hur mycket måste man tåla av hög musik på natten och av högljudda grannar på lördagsmorgonen?"
"Decibellman"

Som bostadsrättshavare har man en skyldighet att se till att de som bor i ens omgivning inte utsätts för störningar som är skadliga för hälsan eller som försämrar deras bostadsmiljö. Sundhet, ordning och gott skick ska iakttas inom och utanför huset. Ansvaret sträcker sig även till de personer som besöker den boende, är inneboende eller utför arbete hos denne. 

Om störningar förekommer ska bostadsrättsföreningen tillställa den boende en skriftlig varning om att omedelbart upphöra med störningarna. Bostadsrättsföreningen ska också underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om att störningarna förekommer. Om den störande bostadsrättshavaren inte upphör med störningarna efter den skriftliga varningen, kan bostadsrättsföreningen säga upp nyttjanderätten till lägenheten till ett omedelbart upphörande (förverkande). 

Vissa störningar anses vara så pass lindriga att de måste accepteras trots att de kan ha en viss skadlig inverkan på någons hälsa. Det är störningar av normalt inslag i ett flerfamiljshus som t ex när lekande barn stör en nattarbetande granne som sover dagtid. I sådana fall får man alltså överväga vad som är rimligt att tåla genom att söka stöd i den allmänna uppfattningen om vilka störningar som måste och bör accepteras. Det går alltså bra att spela musik i sin lägenhet på kvällen och duscha och titta på TV på natten, så länge det sker på en rimlig ljudnivå. 

Pianospel från en lägenhet två timmar på vardagseftermiddagar och upp till två till fyra timmar på helger, är en störning som får accepteras av kringboende i huset enligt ett avgörande från Högsta Domstolen. En kvinna som övade pianospel i sin lägenhet i flera års tid fick en skriftlig varning av bostadsrättsföreningen att upphöra med störningarna, eftersom de påverkade grannarna betydligt genom att grannbarnen inte kunde koncentrera sig vid läxläsning. Mot hänsyn till de kringboende ställs den musicerandes intresse av att få spela sitt piano. Trots att grannarna till viss mån kunde anses störda av pianospelandet, var störningen just av sådan art som måste godtas i ett flerfamiljshus. Rastning av hundar inom bostadsrättsområdet är inte heller en sådan störning att nyttjanderätten till en lägenhet kan sägas upp. Domstolarnas praxis gällande störningar är sparsam, men de hyresrättsliga reglerna och avgörandena som gäller förverkande av bostadslägenhet i hyreshus ger bra vägledning. 

Det finns störningar som anses vara av så pass allvarlig karaktär att nyttjanderätten till en lägenhet kan förverkas utan skriftlig varning till bostadsrättshavaren och utan underrättelse till socialnämnden om störningarna. Det är fall där allvarlig brottslighet har samband med boendet t ex vid mordbrand eller våld och hot mot någon boende i bostadsrättsföreningen.

Det gäller också fall där störningarna är outhärdliga för grannarna som vid kvalificerat drogmissbruk eller psykisk sjukdom hos en bostadsrättshavare och där man kan anta att en skriftlig varning inte får någon verkan. 

Misshandel av en granne i tvättstugan har ansetts vara en sådan särskilt allvarlig störning att nyttjanderätten till lägenheten kunnat förverkas utan att den boende först skriftligen varnats och utan att socialnämnden underrättats om misshandeln. Misshandeln gav gärningsmannen ett års fängelse. 

Bostadsrättsföreningen har bevisbördan för att störningarna har förekommit och för att ljudstyrkan i störningarna legat över vad som normalt får accepteras av de kringboende. 

Det krävs därför relativt omfattande bevisning för att nå framgång vid en rättslig tvist, såsom t ex förhör med grannar, loggbok över störningarna som förekommit m m. Bevisningen är ett ofta återkommande problem i störningsärenden, eftersom det kan uppfattas som obehagligt för boende i bostadsrättsföreningen att vittna mot en störande granne. 

En bostadsrättshavare som sägs upp på grund av störningar är skyldig att avflytta genast. Om så inte sker kan avhysning komma att ske på ansökan av föreningen och genom Kronofogdens försorg, efter en rättslig prövning. Eftersom bostadsrättshavaren har rätt till det ekonomiska värdet som bostadsrätten representerar, kan en tvångsförsäljning av lägenheten bli aktuell. Tvångsförsäljning sker genom
Kronofogdens försorg på ansökan av bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsföreningen har möjlighet att få täckning för del av sina kostnader vid ett sådant rättsligt förfarande. 

Det finns formkrav för hur den skriftliga varningen, underrättelsen till socialnämnden och uppsägningen ska utformas och delges, varför juridiskt ombud alltid bör anlitas för sådan hantering.


Therese af Jochnick , Advokat på Landahl Advokatbyrå, specialiserad på juridiska frågor kring brf.                                    
juridikfragan@borattforum.se